Om mig

Åsa Bersten, 52 år, 168 cm

Jobbar som kommunikatör och är utbildad Lic. Kostrådgivare och Dipl. Massör. Har två vuxna barn och två barnbarn. 

Jag har alltid varit normalviktig, en riktig planka som barn. Men barnafödande stressiga perioder och med åldern kom övervikt smygande, speciellt runt magen. Har alltid varit aktiv men inte en gymmande person. Idealet var i många år att vara smal och slank, dvs muskelfattig. Bestämde att vid 40 ska jag vara grymt vältränad och jag kom en bit på väg, men jag visste inte att jag inte visste vad som krävs. Så ett par år innan 50 kände jag att jag var på väg åt helt fel håll, mycket mysätande, vin, godis och några års vegetarisk kost med för lite protein och för mycket kolhydrater och fett.

2020, 78 kilo tung började jag fasta långa perioder kombinerat med ketogen kost. Tog bort 15 kilo över 4 månader. När jag kände mig i hyfsad form anlitade jag en PT på SATS och det är nu tre år sedan. Har sedan dess tränat i snitt 4-5 ggr/vecka med fokus på funktionell och tung styrketräning. Med PT 1 ggr/vecka och periodvis 2-3 ggr för att inte tappa fokus. Värt varenda öre. Har lärt mig massor och känner mig som hemma i gymmet.

Man lär sig väldigt mycket om sin kropp genom att experimentera med kost, träning och kosttillskott. Att må så bra som möjligt har alltid varit viktigt för mig så jag utbildade mig till kostrådgivare våren 2024 på The Academy. Pluggar även till PT Online via The Academy. 

Mitt fokus framåt är öka i muskelmassa så mycket det bara går. Och i styrka, främst i marklyft och en del gymnastiska färdigheter som handstående, handgång och muscle-ups. Jag har en stark och genomtränad kropp, periodvis med lite mer fett. Har genomfört 16 weeks of hell och 90 day challenge. En 16 veckors deff varannat år blir det, däremellan minst underhållskalorier - OM jag inte genomför något spännande kostexperiment! Jag mår bäst runt 17% kroppsfett.

Dras periodvis med struliga knän och höfter som begränsar mig lite. Det viktigaste för mig nu är att kroppen fungerar, är stark och håller. Att äta mycket och träna mycket mår min kropp bra av. 

Jag mäter mig med InBody 1 gång i månaden för att se var jag är på väg och effekten av kost- och träningsjusteringar. Det blir en del experiment.

Det sämsta jag gjort för min hälsa var att äta vegetariskt i 5 år och det bästa var att äta en strikt carnivorediet i 5 månader, fick extremt snabbt resultat på bara 30 dagar. Tyvärr fick jag inte riktigt tryck i träningen när jag var så strikt, så en kombination med kolhydratsladdning hade nog varit optimalt för mig.

Sedan 2016 tar jag Werlabs XL blodprover varje år för att hålla koll på mina värden. Järnvärdet är något jag kämpat med sedan jag var vegetarian. Nu äter jag rå lever och har dubblat mitt ferritinförråd, något som inte järntillskott kunde fixa.

Nuförtiden lagar jag i stort sett aldrig mat efter recept eller maträtter i vanlig bemärkelse. Det är befriande. Min syn på mat är att det är verktyg för att få resultat. Råvaror av olika slag som ger mig protein, fett, kolhydrater, vitaminer och mineraler. Jag äter mycket sällan på restaurang och har alltid med lunchlåda.

Mycket lite alkohol, men en och annan kanelgiffel slinker ner innan träning.

Jag har tre saker som inte är 100 i min kost och det är proteinpulver, kaffe och lightläsk/saft. Kaffe för att jag tål det inte riktigt men dricker ändå. 

Har inte använt solskydd på 15 år och är en riktig soldyrkare. 

Mat och tillskott för optimering

25 g rå lever/dag
2 råa äggulor/dag eller 4 ägg med lös gula.
1 burk Sardiner/dag, ibland mer.
NR (Nikotinamid ribosid) 300 mg
NMN (Nicotinamide mononucleotide) 500 mg
TMG (Trimetylglycine) 200 mg
NAC (N-acetylcystein) 600-1200mg
Berberine 1 g
10g Kollagen, 2g glycine och 1 msk gelatin
B3 (nikotinsyra) 500-1000 mg
Nikotinamid 1500 mg
Alpha GPC (acetylkolin) 300-600 mg
DMAE, 250 mg
Kreatin, 5g
Taurin 1g
Acetyl L Carnitin, 1g
Beta alanin, 6g
Citrullin malat, 3 g
Rödbetspulver 10 g
Hylauronsyra, 250 mg
Magnesium, flera sorter, säkert 1g
Kalium 2g
D-vitamin, 5000-10000 IU
Zink 3x25mg
Selen, 200 ug

2018-2022: från vegetarian till köttätare
2018-2022: från vegetarian till köttätare
2021: från 27% till 16 % fett på 4 månader
2021: från 27% till 16 % fett på 4 månader
2022: Carnivore, 30 dagars resultat
2022: Carnivore, 30 dagars resultat
2023: från 21 % till 14 % fett på 3 månader
2023: från 21 % till 14 % fett på 3 månader