Min kostrådgivning

Det finns ingen magi när det kommer till fettminskning, muskelökning eller att "forma" kroppen. Det handlar om att börja förändra det du gjort för att vara där du är, att hålla kursen och justera smått över tid. Och att ha disciplin och tålamod.

Ditt utgångsläge, mål och livspussel styr vilken metod som förutom relevant energiintag och täckt näringsbehov passar dig bäst här och nu. Alla metoder behöver inte vara hållbara över tid men ska på sikt ta dig mot målet. Det handlar om att spela ut korten vid rätt tidpunkt i din resa. 

Många pratar om vikten av balans, att inte ha förbud, att man ska kunna "äta av allt" för att det ska vara hållbart. Allt handlar om hur du funkar. Är du en person som kan vara måttfull eller funkar du bäst med total avhållsamhet från viss mat? Förmodligen har du hamnat där du är för att du inte haft förbud, eller satt upp orimliga förbud där du ätit för lite med överätning som följd. 

Minst lika vanligt som det är att äta för mycket är det att äta för lite. Man är ”duktig” hela dagen och som ett brev på posten så vrålhungrig att man överäter på kvällen. Eller så äter man konstant för lite och berövar kroppen den energi den behöver för att fungera och reparera sig med visuella besvär såsom torr hy, hår, magproblem, sömnsvårigheter, blir ofta sjuk, depression med mer.

Mitt förhållningssätt kring kost är att det ska vara enkelt att hålla sig till planen.

Målet är att äta så mycket mat som möjligt och samtidigt nå önskat resultat.

Vad menar jag med enkel mat?
Jo, inga recept eller rätter i vanlig bemärkelse utan vil plockar ihop protein, kolhydrater och fett i relevanta mängder för dina mål. Det gör det enkelt att förbereda mat i större mängd, ha klart i kylskåp/frys och sedan bara sätta samman enligt ditt matschema. Du behöver inte fundera på vad du är sugen på och allt finns klart. Det innebär minimalt med tillfällen att fatta beslut som inte ligger i linje med ditt mål. Enkelhet gör det möjligt att lyckas.

Det finns flera anledningar till att jag håller det enkelt. Det spar tid för matlagning och du ger kroppen matinformation som den vet vad det ska göra med och kan använda till kroppens olika processer. Vinsten blir rätt bränsle för kroppen, tillgodosett näringsbehov och riktig mättnad som varar.

Ska man undvika kolhydrater?
Det behövs absolut inte, men vi behöver anpassa oss till vår omgivning så som vi gjort under hela vår evolution. Vi är programmerade att leta sött och kalorität mat. Numera finns detta i ett överflöd runt om oss 247. Då måste vi göra en medveten ansträngning för att inte äta för vinter året om. Kom ihåg att vi kan leva utan socker och kolhydrater men inte utan protein och fett. Kolhydrater är ett raketbränsle som anpassas efter din aktivitet. Du fortsätter ju inte tanka bilen om tanken är full, för att använda en liknelse. 

Mat som verktyg och information
Summa summarum så ser jag mat som verktyg för att nå ett mål, inte baserat på om det är nyttigt eller ej. Alla rena råvaror är information som ger olika effekt i kroppen. Är du stillasittande eller inte har någon större muskelmassa behöver inte 60 % av din energi komma från kolhydrater. Tränar du riktigt tungt kan det vara bra att även lägga till snabba kolhydrater strax innan eller under ett styrkepass. Ungefär där ligger ramarna.

Jag hjälper dig nå drömformen om du har bestämt dig.

Så här funkar min kostrådgivning

Att mäta är att veta
Det är viktigt att vara noggrann när man har ett specifikt och tydligt mål i sikte. Maten och träningen är två parametrar som är enkla att hålla konsekvent. Det gör det lätt att veta var, när och hur justeringen ska ske. Sömn, stressreducering och hormonell balans är viktiga men svårare att styra även om viljan finns.

Detta krävs av dig: (oavsett mål)

  • Du följer kost och ev. träningsplan
  • Du väger dig varje dag
  • Du rapporterar dina mått och hur du mår på utsatt tid
  • Du är ärlig med eventuella avvikelser så att jag kan justera korrekt
  • Du ger inte upp utan litar på processen

Generella tips

  • Väg dig varje morgon, veckans snitt blir din aktuella vikt.
  • Ta bilder på din kropp varje vecka.
  • Mät dig runt navel, byst, stuss osv varje vecka.
  • Träna inte hårdare än du kan återhämta dig ifrån. Minska först och främst på konditionsträning.
  • Ät rena råvaror som kroppen kan använda.
  • Ät ordentligt när du äter - en komplett måltid, småät inte.
  • Alla måltider ska innehålla minst 30 g protein varav 3 g leucin.
  • Prioritera sömn, minst 8 h /dygn och minska på stress.
  • Säkerställ hormonell balans. Se över preventivmedel och ev. behov av HRT.
  • Ta ansvar för din hälsa och håll koll på dina blodvärden genom årlig hälsokontroll på t ex. Werlabs.